De 4 pijlersvan het bekappen

De hoefverzorging bestaat uit 4 essentiële onderdelen, te weten:

• Het bekappen
• Voeding
• Leefomstandigheden
• Trainen

Wanneer al deze elementen worden toegepast op jouw paard, zal je merken dat je een gezonder paard krijgt wat vervolgens resulteert in gezonde hoeven!

Hieronder vind je in het kort elk element omschreven.

Het bekappen

De "Natural Trim" bootst het natuurlijk slijten van de hoef na, zoals dat bij het wilde paard gebeurt. Wat van nature slijt, zal worden verwijderd. Wat er hoort te zitten, blijft zitten. Om de hoef zo gezond mogelijk te houden, is het van belang de hoeven met regelmaat te laten bekappen. Ik adviseer mijn klanten altijd een cyclus tussen de 4 en de 6 weken aan te houden. Dit is afhankelijk van het paard, de leefomstandigen, het dieet en o.a. het seizoen. 

Voeding

Wat van essentieel belang is bij het paard, is de voeding. De voedingsindustrie speelt overal heel goed op in, maar toch blijft het zeer belangrijk om je paard een zo natuurlijk mogelijk dieet te geven. Teveel suikers,  melasse, granen, etc. is niet goed. Dit kan aanleiding zijn voor hoefkwalen en hoefziektes (zoals rotstraal, hoefzweren, hoefbevangenheid maar ook bijvoorbeeld mok). Dit alles komt van binnenuit en zal zich door de hoef openbaren. Onderschat niet wat dit met je paard doet. Met paarden die Insuline Resistent (IR) zijn, aan PPID (Cushing) of EMS (Equine Metabolic Syndrome) leiden, dient helemaal rekening mee gehouden te worden. Datzelfde geldt voor ezels, zij hebben weer een heel ander voerbeleid nodig dan paarden. 

Leefomstandigheden

De leefomstandigheden van het paard spelen een grote en belangrijke rol op het paard. Veel paarden worden op stal gehouden, maar dit kan nadelen hebben voor je paard. Dit geldt niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk.

Een paard hoort vrij te kunnen bewegen in een kudde om sociaal te kunnen zijn. Daarnaast is beweging enorm belangrijk - het draagt bij aan de conditie, maar helpt ook om blessures te voorkomen en bevordert het genezingsproces.

Horsemanship

Last but not least is training een element wat grote invloed heeft op de conditie van je paard, maar ook hoe hij loopt om zo blessures te voorkomen. Belangrijk bij het trainen van je paard is om ervoor te zorgen dat hij de natuurlijke gangen blijft lopen.

Tracht zoveel mogelijk verzameld te rijden, je paard moet je kunnen "dragen". 
Zowel links als rechts moet het paard probleemloos kunnen inbuigen en niet onbelangrijk; hij moet recht kunnen lopen. De ruiter heeft hier een zeer belangrijke rol in. Deze dient in harmonie met en op het paard te kunnen rijden en hij mag het paard te allen tijde GEEN pijn doen! Wil je graag weten welke trainingsmethoden er zijn en die ook de natuurlijke gangen in acht nemen? Ik adviseer je graag hierover.